Användbarheter

Här tänker jag samla användbarheter, sånt som jag själv använt och lätt vill hitta igen. Jag tänker också att det kanske är fler som kan ha nytta av detta. Kom gärna med förslag på vad som skulle kunna finnas med.

Ravelry

En god vän till mig har gjort filmer om hur Ravelry fungerar. Känner du dig lite osäker så rekommenderar jag verkligen att du tittar på dem. De är superbra! I dagsläget finns en lite längre film med lite allmänt om Ravelry, och en lite kortare som visar hur man köper mönster där.

Hälar

Rätstickad kortvarvshäl  (Garter stitch short row heel)
Jag såg en bild på strumpor med en rätstickad kortvarvshäl och tyckte den var så vacker. Efter att ha dammsugit Youtube efter den bästa instruktionen fastnade jag för denna. Den är i två delar och båda delarna är länkade nedan.

 

Uppläggningar

Tubular cast on. Kanske.  ( 1 x 1 resår)
Jag letade efter Tubular cast on och hittade detta. Glad i hågen provade jag och efter några försök fick jag kläm på hur det funkar. Men så såg jag. Den heter ju Italian cast on! Är det samma sak, eller har jag lärt mig något annat? Ingen aning, men det blir en fin uppläggning som passar fint till mössor, men även till annat där du behöver en snygg och stretchig uppläggning. Jag kommer att testa en tutorial på Tubular cast on också, och jämföra.

 

 

Tubular cast on (2 x 2 resår)

Det vanligaste är att man gör Tubular cast on när man ska ha 1 x 1 resår, alltså 1 rät, 1 avig. Men medan jag letade efter bra tutorials  ramlade jag över Sock matitians tutorial för Tubular cast on när man vill ha 2 x 2 resår, alltså 2 räta, 2 aviga. Jag tittade igenom filmen och fattade absolut ingenting, så jag gick vidare. Nu har jag använt den vanliga formen av Tubular cast on ett tag och det sitter ganska bra. Därför tänkte jag ge Sock matitian en chans till. Och nu fattade jag! Det var inte så svårt ju. Jag rekommenderar dock att du gör uppläggningen för 1 x 1 resår några gånger först, men… det gör du som du vill såklart.

Avmaskningar

Tubular bind off är avmaskningen som matchar Tubular cast on (se under uppläggningar på denna sida). Denna tutorial visar en förstärkt variant av Tubular Bind off där man gör några förberedelsevarv innan själva avmaskningen görs. Dessa är bra att göra om avmaskningen kan utsättas för påfrestningar, men kan hoppas över där du inte tycker det behövs. Gör du förberedelsevarven blir avmaskningen något tjockare (såklart) och stabilare.

Teknik

Stickad kitchener stitch
När jag upptäckte att man kan sticka kitchener stitch istället för att ta fram en nål och sy så blev jag lycklig. Man slipper problemet med att aldrig ha nål med sig när man råkar bli klar med exempelvis tån på en strumpa. Dessutom tycker jag att detta är mycket enklare att memorera än den sydda varianten.

 

Flätstickning utan flätsticka
Visst vore det praktiskt att kunna sticka flätor utan att använda flätsticka? Det går! Åtminstone när man bara ska byta plats på ett fåtal maskor. Denna tekniken använder jag t.ex. när jag stickar mina Vedemasockar.