Stickat

Om jag bara kunde sluta spjärna emot så förbenat

4 maj, 2023

 

Fossveien

Hur är det med vårkänslorna? Och sticklusten?  Har sommartopparna hoppat på stickorna än?

Om man med vårkänslor menar pollenallergi så kan jag meddela att här i Skåne är den i full blom. Både våren och pollenallergin. Sticklusten finns visserligen, men som jag skrev sist så fastnar jag inte för något som jag vill lägga upp.  Jag har lagt timmar på att slöscrolla Ravelry och leta inspriation på Instagram. Men inget napp.

Jag hade bestämt mig för att mina beige tweedhärvor  från Lisa Linkvarn skulle bli en tunn tröja, inte stickas dubbelt med mohair eller nåt sånt. Närå. Men hur jag än letat så har jag inte hittat precis rätt. För precis rätt måste det vara. Inte nästan rätt, det duger inte alls. Jag har bestämt mig minst lika många gånger som jag ombestämt mig, så att säga.  Men nu tror jag att jag vet vad det ska bli. För garnet har talat.  Inte bokstavligen, förstås, för DET hade varit obehagligt. Men plötsligt vet jag vad garnet vill bli. Det vill bli en Dot Sweater. Tillsammans med mohair. Jodå.  Och mohairrrester har jag en del av, tro´t eller ej, så jag behöver bara komplettera med nåra nystan mohair som passar till tweedgarnet. Och detta har jag ju vetat hela tiden egentligen. Innerst inne. Om jag bara kunde sluta spjärna emot så förbenat när garnet är så tydligt ämnat för ett visst projekt. Tänk så mycket tid jag sluppit lägga på Ravvan och istället kunnat lägga på att sticka. Eller laga mat. Eller städa. Eller rensa rabatter. Nä, jag bara skojade. Men sticka hade jag kunnat göra.

Nu uppstår då problemet med att välja vilka färger prickarna ska ha. I helgen (kanske redan imorgon?) tänker jag ta fram alla mina mohairrester och utgå ifrån dem. Sen behöver jag luska ut vilka garntussar som ska användas som det andra garnet i prickarna. Och förmodligen måste jag provlappa och se om jag ska ha tweedgarnet med naturvit mohair eller om jag ska gå åt det beige hållet lite.

Tro nu för all del inte att jag har haft helt tomt på stickorna. Ingen risk. Mellan stunderna på Ravelry har jag stickat på de sista varven på min Lace & Fade Boxy och stickat ett antal sockar till mitt kommande mönster på en tjockare Röke-socka. Nu är det nästan klart med mönstret. Ska bara korrigera lite i den engelska översättning. Sen kör vi! Visst kan vi sticka tjocksockar på sommaren också? Och just det. Jag tvångsstartade ett projekt till, en sommartop faktiskt. Det går trögt, men än så länge platsar den som tågstickning och då går det så sakteliga framåt.

Tröjan på bilden från i vintras är något helt annat. Här var steget från att jag fick syn på tröjan till att färger var utvalda och maskor upplagda väldigt kort. Det tog nog en halvtimme eller nåt så det var inte mitt livs snabbaste uppläggning, men nästintill. Jag kunde använda garn från stashen helt och hållet,  och det är ju inte så dumt.  På något sätt vill jag ju använda garn i nästan samma takt som jag köper nytt. Det går sådär, men säg inte det till min käre man.  Tröjan var precis så vansinnigt rolig att sticka som jag hoppades. Tänk, både flerfärgsstickning, strukturstickning OCH flätor i samma projekt! Himmelriket nästan.  Jag trodde jag ville göra en med blå nyanser som mönsterfärger, men det ville inte garnet.  När jag grävde i mina lådor med tvåtrådigt ullgarn kom jag hela tiden tillbaka till dessa färgerna. Det var nog ett bra beslut, för jag har använt den en hel del och är supernöjd med färger, passform och allt.

Fakta:

Garn:  Tvåtrådigt ullgarn från Klippans yllefabrik
Stickor:  3 och 4 mm rundstickor
Mönster:  Fossveien genser av Inga Semmingsen

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.