Mina mönster

Veterinärsockar eget mönster

Idéer far rundor i mitt huvud mest hela tiden. Ibland lyckas jag få fatt i dem så pass länge att jag hinner sticka dem, och vid några tillfällen har jag till och med lyckats skriva ner dem så att fler kan få chansen att sticka. De flesta av dessa mönster finns tillgängliga på Ravelry.

När jag skriver ner storyn bakom varje mönster inser jag att det alltid handlat om att sticka till någon annan de gånger jag tagit mig tid att skriva ner mönstret. Beror det på att idéerna kommer när någon ber mig om något, eller kan det bero på att jag inte tyckt det varit värt att skriva ner när jag stickat till mig själv? Det är något jag måste fundera mer på.

 

Veterinärstrumporna kom till efter ett önskemål från äldste sonens rara flickvän. Hon kom in på veterinärutbildningen i Uppsala och frusen som hon är behövde hon ett par varma strumpor att ha i gummistövlarna hon använder i skolan. Anvisningarna var att skaftet skulle vara minst  30 cm högt och ha flätor på sidan av benet. Foten skulle vara helt slät för att minska risken för skoskav. Ja, och så skulle de vara grå. Så fick det bli! Veterinärstrumporna föddes. Paret på bilden är strumporna hon fick när hon började andra året.
Flätorna på utsidan av benet är stickade så att de ser likadana ut om man viker ner skaftet lite.

 

 Michaelas grytlappar har sitt ursprung i en julklappsönskan från en kär tösabit. Dessvärre var tiden för knapp för att hinna sticka dem till julen, men lagom till tösabitens födelsedag hade jag dem klara. Jag dammsög Ravelry efter något lämpligt mönster, men gick bet. Dessa grytlappar var istället det som hoppade ur min hjärna den gången. Jätteroliga att sticka och tösabiten blev nöjd, men I-cord-kanten tar sin lilla tid.
Själva grytlappen stickas runt på rundsticka och plattas sen till. I-cord-kanten stickas på sist.

 

 

 Elsa dansar kom till när en kär liten systerdotter önskade sig ett par nya vantar. Hennes tidigare vantar, med Hello Kitty, hade blivit för små. Nåååsa (rosa) skulle de vara. Så, rosa vantar blev det och eftersom Elsa älskar att dansa så var valet av motiv självklart. En liten ballerina och många hjärtan!
Vantarna är stickade i tvåtrådigt ullgarn i två färger, men det går naturligtvis bra med vilket garn som helst bara stickfastheten stämmer.t

 

 

Daniels hjärtesockar stickade jag när min äldste sons bäste vän bad om ett par varma strumpor. De skulle vara svarta med röda hjärtan. Det kändes som ett ganska otippat val, men så ville han ha det och så fick det bli.
Strumporna är stickade i ganska tjockt sockgarn med ränder på skaftet och flerfärgspartier på foten.
Detta mönstret är inte teststickat och jag har inte lagt så väldigt mycket tid på hur beskrivningen ser ut. Än. Därför är detta mönster gratis. Om du stickar det och hittar tokigheter blir jag väldigt tacksam om du  meddelar mig så att jag kan rätta till det.

 

Rutig mössa är stickad till min yngste son. Han önskade sig en mössa i neonfärger och jag ville testa en idé jag hade. Resultatet blev en väldigt varm och mysig mössa och en son som syns bra!
Mössan är stickad runt på en rundsticka. Har du aldrig stickat med två färger förut så är detta ett bra projekt att börja med.
Inte heller detta mönster är teststickat och därför är även detta gratis.

 

 

TAIF-vanten stickades ursprungligen som en överraskning till en kär väns 50-årsdag. Hon är en inbiten TAIF-are (Tingsryds AIF) och vantarna används flitigt, både på plats i ishallen och hemma i soffan framför teven.
Detta är det enda mönstret som inte finns att köpa eller hämta på Ravelry. Mönstret är skänkt till Tingsryds AIF och kan köpas av dem.