Stickat

Om svart garn och att glömma hjärnan i garnaffären

8 januari, 2018

Att sticka i svart garn vintertid är inte lätt, det är nog alla stickare eniga om, men ibland gör man det ändå. För att man vill.

I början av december hade vi besök av yngste sonen och hans flickvän och fick då frågan om jag kunde tänka mig att sticka en mössa till henne. Hon visade bilder på hur hon ville den skulle se ut, resårstickad eller med flätor, och så skulle det vara en pälstofs på den. Någon pälstofs hade jag inte, men väl ett par fuskpälstofsar som kunde användas till ändamålet. Mössan skulle vara svart. Inte mörkgrå eller så, utan svart. Kolsvart! Nåja, jag har skaffat en bra sticklampa så det skulle väl gå, tänkte jag.

Garn hade jag naturligtvis inte hemma, svårt att tro, jag vet, så jag gick inom Sländan i Lund för att handla. Tro de eller ej, men jag köpte bara de nystan jag behövde till mössan. Jag lovar! Bara de tre nystan jag behövde. Jag blev faktiskt lite imponerad själv. De hade inte merinogarn i rätt storlek så jag blev rekommenderad dubbelt garn av en tunnare typ. Går väl fint, tänkte jag.

För att inte stickningen skulle bli för enformig valde jag att göra flätor. Smart som sjutton med svart garn, men jag glömde väl hjärnan i garnaffären eller nåt. Som om det inte vore nog bestämde jag mig för att prova Tubular Cast On igen. Jag hade varit på det tidigare med klent resultat. Jag menar, varför göra det enkelt för sig?

Hursomhelst. Det gick hur fint som helst att sticka med dubbelt svart garn, även flätor och nylärd uppläggning. Precis hur fint som helst. Men det tog lite tid. Det är mycket kärlek instickat i den här mössan.

Efter jul kunde jag äntligen lämna över en blockad mössa med tofs till  henne, och jag vet att hon använder den flitigt. Det är den bästa sortens stickning. Den när mottagaren uppskattar och använder den.

Julen ja. Den har kommit och gått. Och det har även nyårsfirandet och trettonhelgen. Jag hoppas ni hittade gott om sticktid i helgerna. Det tycker jag att jag gjorde. Precis lagom mycket, faktiskt, men nu är verkligheten tillbaka. Jag insåg i morse att denna veckan ska man jobba fem dagar! FEM! Hur ska det gå? Fast det gör det ju. Man kommer fort in i den vanliga lunken igen.

Lite fakta om mössan kanske ni vill ha;

Garn: Sandnes Lanett. Jag använde det dubbelt och gjorde av med lite mer än två nystan. Två och ett halvt kanske.
Stickor: 4,5 mm rundsticka
Mönster: Jag använde Antler Hat av Tincan knits, men förlängde mudden en bit så den går att vika upp. Helt enligt mottagarens önskemål.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Eva 9 januari, 2018 at 08:15

  Vilken vacker mössa, tofsen passade bra till. Och utmärkt sätt att upplysa direkt under ”kåseriet” vilket garn ,stickor och mönster du använt. Så tack.

  • Reply Catarina 9 januari, 2018 at 08:54

   Hej Eva!
   Tack för dina fina ord. Både jag och mössans nya ägare är nöjda med den.
   Så roligt att höra att du uppskattar att jag skriver lite fakta om projektet jag skriver om.
   Det kommer jag absolut att fortsätta med.

   Vänlig hälsning
   Catarina

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.