Stickat

Lägg upp och lägg ut!

15 mars, 2021

 

 

 

Tagga? Länka? Lägga upp och lägga ut? Har du sett Instagramkontot Stickdesigners inlägg och funderingar kring det den här månaden? Inte? Gå in och kika, du ska kunna se det även om du inte har Instagram.

Det här inlägget har legat och grott i min hjärna ett halvår eller så. Jag har tagit fram och smakat på det några gånger, men aldrig fått ner det på pränt.  Nu när Stickdesigner under mars månad påminner oss om att de små saker jag gör, gör stor skillnad för någon annan, känner jag att det är dags.  Jag gör ett försök, åtminstone. Så, vad handlar det här om då?

Jag är väldigt flitig på att lägga upp mina projekt på Ravelry, och har gjort det med i stort sett alla grejer jag stickat (eller virkat, för all del) sen jag skaffade mitt första konto där.  Mest har jag gjort det för egen del för att jag ska komma ihåg vad jag gjort, och vilket garn och vilka stickor jag använt. Ibland har jag till och med lyckats få med vem som fått det stickade plagget och lite information om eventuella modifikationer jag gjort. I de fall jag använt ett mönster som finns på Ravelry så har jag länkat projektet till mönstret. Fortfarande för min egen skull. Så att jag skulle kunna hitta det igen.

På senare år har jag gjort några egna designer som finns för nedladdning eller köp på Ravelry, och plötsligt har det gått upp för mig att det finns ett syfte till. Om jag lägger upp mitt projekt, med foton och information, så har både mina medstickare OCH mönsterskaparen stor nytta av det! Mina medstickare har nytta av det då de kan se hur det blev med det garn jag valde, och med de eventuella modifikationer jag gjorde. Och mönsterskaparen har nytta av att många projekt finns länkade till mönstret så att det hamnar längre upp i sökningarna. Det säger ju sig själv, egentligen, men jag har inte tänkt på det förr! Så, jag skäms lite över att ha tänkt så egoistiskt. Det gör jag. Men å andra sidan har jag ju faktiskt lagt upp projekten, så oavsett om jag tänkte på det eller inte, så har vi alla haft åtminstone lite nytta av det.

Jag vet i alla fall att jag blir lycklig för varje projekt som länkas till något av mina mönster. Lite så där fnissigt kullerbyttaimagenlycklig. Och det vet jag att andra också blir. Ja, om de blir kullerbyttaimagenlyckliga vet jag förstås inte. Det är kanske något som bara min mage gör, men något ditåt är det säkert även för andra.

Något som jag också blir superlycklig över är när någon lägger upp foton på något de stickat efter något av mina mönster på t.ex. Instagram, och taggar mig. Superduperlycklig, över att någon tar av sin tid och låter mig veta att de stickat eller håller på att sticka något. Och jag älskar när jag får lov att reposta era bilder så att fler får se det ni gjort.

Tidigare tänkte jag alltid att ”inte ska väl jag” länka till designern. Vad bryr väl den personen sig om vad jag stickar? Det kändes nästan lite för oblygt och kaxigt för att passa mig. Men det är välj klart att designern bry sig! Hur tänkte jag där? Och skulle det mot förmodan vara någon som inte följer sina taggar så noga så är det väl ändå något som designern själv får välja. Det kan inte jag göra åt den.

Så, nu länkar jag, taggar hej vilt, och fortsätter givetvis lägga ut på Ravvan.  Och hoppas att mina små saker gör stor skillnad för någon annan, mönsterdesignern eller en medstickare. För vet ni? Om inga eller väldigt få projekt länkas till ett mönster på Ravelry så rensar de bort det. Det får inte ligga kvar, helt enkelt. Och det är framförallt små indiedesigners som drabbas, inte de stora drakarna.  Känner du dig det minsta osäker på hur Ravelry funkar, och hur man lägger upp projekt där, så har min goda vän Elaine gjort en film som tydligt och pedagogiskt visar och förklarar det. Filmen finns tillgänglig på Youtube.

Länkar du dessutom till en indiefärgares garn så lovar jag att hen också blir kullerbyttaimagenlycklig eller något liknande. Helt säkert!

In och läs på @stickdesigner på Instagram, och följ taggen #lägguppläggut. Vi kan alla göra skillnad!

Over and out, och kram till er allihop. Jag är snart tillbaka med mer stickat. Jag lovar!

PS. Den fina filmen, och även de andra filmsnuttarna som delats hos Stickdesigner är gjorda av Regemedia reklam.

PS igen. De fina bilderna, som den nedan, har Kamilla Svanlund gjort.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.