Stickat

Småstickat till småfolk

28 augusti, 2022

Småstickat

Sommaren är det småstickades tid för mig. Åtminstone somrar med sån värme som vi haft i år.

När värmen gör att en ulltröja i vuxenformat inte trivs i knät så tar jag till småstickningen. Oftast innebär det vantar, sockor eller mössor. Kanske en och annan sjal, bara den inte är för stor och för ullig. Men ibland kan det falla sig så att en väldigt kär vän blivit mormor och undrar om jag kan tänka mig att sticka en tröja med knappar på axeln åt den lille knodden.  Då pratar vi en helt annan typ av småstickning.

Den kära tösen som blivit mamma har jag känt sen hon föddes, eller åtminstone från dagen efter hennes födelse om man ska vara petig, så självklart kunde jag tänka mig att sticka något åt hennes lille guldklimp. Efter lite funderande kom mamman och mormorn fram till att en liten kofta nog ändå var det de ville ha. En nästan vit, och gärna i merinoull.  Jag följde nästan deras önskemål. Garnet är nästan vitt, men det blev en blandning av merino och bomull till koftan. Och jag smög lite lurigt in en avvikande färg i fickorna. Självklart måste guldklimpen ha fickor på sin kofta. Var förvarar han annars sin napp när han inte behöver den?

Koftan var en snabbstickad liten rackare och jag fick blodad tand. Det där var ju rysligt roligt. Så jag tog mig friheten att som en present sticka den där tröjan med knappar på axeln som önskemålet först hade varit. Just det mönstret har jag stickat en gång tidigare och man kunde tro att det borde underlätta. Det gör det inte, kan jag säga. För jag får lätt för mig att ”det här vet jag hur jag ska göra eftersom jag stickat den tidigare” och så läser jag inte ordentligt. Så även i detta fallet.  På något outgrundligt sätt lyckades jag få knäppningen på ryggen. Så det var bara att repa upp och börja om. Och läsa ordentligt. Jag KAN faktiskt läsa.

Kofta och tröja hämtades igår och är överlämnade till mottagaren. De är nog något för stora än så länge, men det är meningen att de ska passa i vinter.

Men ingen tror väl att detta är det enda jag stickat på i sommar? Det har blivit lite av den för mig mer klassiska sortens småstickat. En del sockor och strumpor har det allt blivit. Jag har hunnit teststicka korta sockar åt Beatrice på Knitritious. Superbra passform! Löp och köp mönstret om du inte gjort det redan. De har en sån där lite flärp baktill som det ofta finns på träningssockar.  Dessutom är jag mitt i en annan teststickning av sockar åt Beatrice. Jag ska ge mig på hälen nu. De är väldans fina de också.

Och det är ett nytt sockmönster på gång för egen del. Har lite filande kvar bara. Men jag är mästare i att prokastinera. Hade det varit en OS-gren så hade jag vunnit guld. Helt säkert. Vilken vecka som helst tar jag mig i kragen och gör klart.

Fakta koftan:

Garn: Sandnes duo i färgen 1001 Vit och lite rester i en ekorrbrun färg.
Stickor: 3 och 4 mm rundstickor och strumpstickor till ärmarna
Mönster:  Ellens Cardigan av Petite Knit. Ett bra mönster tycker jag, så det blir säkert fler små koftor längre fram

 

Fakta tröjan:

Garn: Woolevo Soft Merino i färgen 15 Lys grå
Stickor: 3,5 och 4 mm rundstickor och strumpstickor till ärmarna
Mönster: Seaside Sweater av Petite Knit. Också ett bra mönster, även om jag saknar lite kortvarv i nacken. Får fundera på det till nästa gång. Det borde ju gå att trolla till själv.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.