Mina mönster Stickat

Sockan Vedema och en total förvirring

1 september, 2020

Vedema sock

Jag är glömsk! Eller åtminstone fullständigt förvirrad. Alternativt har jag bara förträngt det hela, men det är lika illa vilket som. Resultatet blev detsamma.  Så, vad är det jag har glömt, förvirrat bort eller förträngt?

För er som följer mig på Instagram och Fejjan är detta nog ingen nyhet, för där kom jag ihåg att skriva om det hela. Jo så här är det. För några veckor sen kunde jag äntligen lägga ut det uppdaterade mönstret till sockan Vedema. Det är snart två år sen mönstret släpptes och då var min tanke att det väldigt snart skulle finnas även på engelska. Men se, det där ”väldigt snart” är nästan två år. Så nu vet ni det. Som tur är så har jag goda vänner som sätter en stövel i baken på mig när jag inte får loss tummarna. Beatrice meddelade mig att Vedemasockan måste uppdateras och att den ville bli stickad i hennes Cashmere-sockgarn. Och det hade hon heeeeeelt rätt i.

Jag hade redan tidigare hört från några stickare att man upplevde att sockan blev stor, så jag passade på att lägga till två storlekar till när jag ändå var igång.  Jag menar, att sticka tre storlekar är ju nästan samma som en, eller hur? Så nu finns sockan i tre storlekar och både på svenska och engelska. Dessutom snyggade jag till layouten lite samtidigt. Åtminstone tycker jag själv att den är himlans mycket snyggare.

Sockan stickas uppifrån och ner med en mudd i vriden resår. Denna resår fortsätter sen ner på hela baksidan av benet medan det är ett strukturmönster på framsidan. Strukturmönstret följer sen med ner på foten. Hälen som finns i mönstret är en kortvarvshäl med s.k. German short rows, men föredrar du hällappsvarianten så går det lika fint. Använd din favorithälskonstruktion, helt enkelt.

När uppdateringen lanserades så fanns en rabattkod som gav 20% rabatt på Ravelry. Det gör vi om va? Rabatter gillar vi. Även blomrabatter, men de är inte så användbara här. Använd Vedema2020 vid utcheckningen och sticka järnet sen! Koden gäller till och med söndag 7 september. Givetvis behöver du inte använda sånt lyxgarn som jag gjorde. Det funkar med vilket sockgarn som helst som har i runda slängar 360-410 meter/100 gram. (Fingeringtjocklek, alltså)

Varifrån kommer namnet då? Kommer du från mina trakter har du säkert hört namnet förut, men troligen inte annars. Vedema är ett strövområde i närheten av Hässleholm, väldigt vackert och väldigt kuperat. Därifrån kommer inspirationen till strukturmönstret på framsidan av sockan. Visst ser du att det är dalar?

Mönster: Sockan Vedema, hittepåad och nedplitad av yours truly.  Glöm inte att använda koden ifall du skaffar dig mönstret under denna veckan!
Garn: Cash sock (tror jag det heter…) färgat av fantastiska Knitritious.
Stickor: 2,5 mm strumpstickor använde jag, men du kan såklart köra Magic loop om du föredrar det.

PS. Visst är saxen på bilden fin! Den kommer från Garnr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.