Stickat

Anar en (o)röd tråd

1 maj, 2022

sweaters

Den senaste tidens stickning har något gemensamt. Mer än en sak, faktiskt. En av sakerna är faktiskt ett medvetet val, även om jag inte riktigt insåg omfattningen.

Vi börjar med som syns tydligast. Lite lätt enahanda rent färgmässigt va? Jajjemen. Men jag kände att garderoben behövde lite mer neutralt färgade tröjor. Det kan vi väl konstatera att jag lyckats med. Linbeige, cappuchinofärgat med turkosa pluppar, naturvit och ljusgrå. Ursnygga färger, tycker jag. Åtminstone tre av dem. Det cappuchinofärgade var väl inte riktigt vad jag trodde när jag köpte det en gång, men med lite vit silk-mohair blev det helt ok.  Den pågående tröjan går aaaaningens mer i färg. Den är åtminstone ljust rosa.

Färgskalan är som sagt inte det enda de här tre har gemensamt. Ånej. Samtliga har legat i en trave och blängt på mig i flera veckor, precis bredvid min stickhörna, för givetvis är inte trådarna fästa på någon av dem.  Och inte heller har de blivit tvättade och blockade, vilket man tydligt ser på de egensinniga maskorna.

Och varför har de då legat där i soffhörnet och blängt på mig ett tag? Jo. Jag hade fått för mig att de blivit för korta allihop. Trots att jag mätt dem och stickat efter mönstren. I vissa fall har jag till och med provat dem för att avgöra längden, men ändå var jag säker på att de var på tok för korta. Hjärnspöken.

Jag tog mig i kragen och fäste trådarna och har nu tvättat och format tre av tröjorna. Så, vad blev facit så här långt?  Jo, två av de tre ÄR faktiskt aningen för korta. Den grå har jag bestämt att jag är nöjd med nu. Den cappuchinofärgade får antagligen förlängas ett par centimeter. Den vita är värst av dem. Den behöver förlängas en decimeter, och halsringningen ser inte klok ut. Lintröjan är fortfarande otvättad så vi får se hur det går där. Jag tappar sugen lite på grund av det här. Med tanke på min ringa längd borde tröjor stickade efter mönster inte bli för korta såvida de inte är rejält croppade från början.

Nu glömmer vi detta och går vidare. På stickorna nu har jag min ljusrosa tröja. Den ska då fasen inte bli för kort!  Och sen är jag definitivt redo för färg. Grönt kanske? Eller en riktigt maffig röd? Vi får se vad jag hittar på vår garnturné till Kalmar och Öland nästa helg. Det blir besök på Elkmarket Yarn i Uråsa på vägen dit, och så är det bokat ett besök hos Sticka på Alvar.

Utöver detta stickar jag Leo-mössor så stickorna glöder. Alla storlekarna måste testas så att ihoptagningarna upptill funkar. Sen får vi se när det publiceras. Det kanske inte är mösstickarväder så här års, precis.

Fakta om tröjorna, uppifrån och ner;

Garn:  En tråd Plötulopi i färgen Ash heather och en tråd Knitritious MoSi i färgen Älvorna dansar. Faktiskt mitt första försök med ospunnet garn, och det var en trevlig upplevelse. Mer sånt blir det.
Stickor:
3,5 och 5 mm stickor
Mönster: 
Koyamae (även kallad Korvmojen eftersom jag aldrig kunde komma ihåg vad den hette) av Joanna Ang

Garn:  En tråd Holst Coast i färgen Ecru och en tråd naturvit silkmohair av okänt ursprung.
Stickor:
4 mm stickor
Mönster: 
Intertwined av Anna Johanna

Garn:  En tråd Socki Fine i färgen Mocha sprinkles och en tråd naturvit silkmohair. Troligen samma som i Intertwined.
Stickor:
4 och 4,5 mm stickor
Mönster: 
Elsa in the woods – en teststickning för Ellanbellan knits

Garn:  100% lingarn från Garnspecialisten
Stickor:
4 mm stickor
Mönster: 
Ursina av Jaqueline Cieslak

Åh! Jag insåg just att tre av tröjorna har ytterligare en sak gemensamt! De har stickats med två trådar, varav en Silkmohair. Lite förutsägbar är jag nog…

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.