Stickat

Om poddar och garn

14 juni, 2017

Garnlycka

Jag har den sista tiden helt snöat in på Youtubepoddar om stickning och garn. Fullständigt. Det finns inte en serie eller film på Netflix som har en chans numera.

Det är några år sen jag upptäckte Stickpodden, en ljudpod, som jag sträcklyssnade på.  Supermysig och jag lärde mig alltid något nytt. Dessutom fick man tips på roliga mönster och garner. Så småningom hittade jag ytterligare några svenska poddar om stickning, som t.ex. Nördic Knitting, Rätt Avigt, Stickkontakt m.fl. Jag gjorde också försök att hitta internationella poddar på engelska men det var ingen jag riktigt föll för. Har du inte provat att lyssna på detta så har du något riktigt härligt framför dig! Jag blev förresten helt starstruck häromdagen! Rätt Avigt följer mig på Instagram nu. Kan ni fatta?! Det är lika häftigt som när VisaLisa började följa mig på Twitter.

För inte alls längesen fick jag nys om att det gjordes videopoddar om stickning också. För er andra har det säkert varit fullständigt klart länge, men jag hade som sagt missat det. Kammebornia har funnits ett tag och på senare tid har även Yarnesty (f.d. Alpakka-Anna) och Majas Manufaktur startat videopoddar. Nånstans där fastnade jag. Jag fick ett förslag på Youtube om en pod på engelska som jag chansade vilt på och startade. Det var Grocery Girls som spelas in av två systrar i Kanada och där var jag fast. De tipsade om många andra poddare, de flesta i Kanada och USA, men även några i Europa. Min lista över poddar att se blir bara längre och längre. Förmodligen kommer jag inte att ha tid att jobba framöver.

Förutom alla tips på poddar pratar de om spännande mönster och projekt och om indiefärgare. De allra flesta garntips är från Kanada och Nordamerika och är därför ganska svåra/dyra att få tag på, men ett och annat tips från Europa dyker upp. Mönstren är lättare. De köper man via Ravelry så där spelar inte ursprungslandet så stor roll. Jag har upptäckt flera designers som jag aldrig hört talas om tidigare, men som gör fantastiska saker. Jag ramlade t.ex. dit på ett sjalmönster i veckan. Från första ögonkastet till inköpt mönster gick nog mindre än en minut. Som tur var hade jag passande garn i tillräcklig mängd hemma, så efter ytterligare några minuter var projektet påbörjat. Då ingick även tiden det tog att nysta härvorna!

Jag tänker inte ens försöka länka till alla poddar jag lagt i min lista på Youtube. Letar du upp Grocery Girls och tittar på dem lär det dyka upp fler förslag även för dig. Räkna inte med att ha tid att vara social eller jobba framöver då. Du gör detta på egen risk.

Vad har då poddarna med garnet på bilderna att göra? Absolut ingenting. Ja, förutom då att Garnlycka, som färgat garnet, nämndes i någon av de svenska ljudpoddarna. Jag tror det var Stickkontakt, faktiskt. Garnlycka besökte vårt stickcafé i våras och jag föll fullständigt för de här härvorna. De två översta är i merinoull och heter Sommardag och Dandelion. De två nedan är sockgarn och heter I see fire och Marin. Bara namnen kan ju få en att falla, och då har man inte ens känt på garnet. Får du chansen att klappa Garnlycka-garn nångång så passa på.

Nu ska jag fortsätta sticka på mitt mest nyligen startade sjalprojekt. Jag har svårt att släppa det, helt klart. Bilder och fakta kommer så småningom.

garnlycka

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Carina Eneroth 14 juni, 2017 at 10:04

  Inte nog med att du gör så fina saker, det är alltid roligt att läsa vad du skrivit !

  • Reply Catarina 25 juni, 2017 at 01:53

   Tack! <3
   Det är roligt att höra att du tycker om det jag gör. Vi ses på ett stickcafé snart, hoppas jag! 🙂

 • Reply Stickat - Trädgårdsstrumporna och livet - morslillaylle.se 25 juni, 2017 at 04:28

  […] är inte längre klassad som tågstickning. Jag har börjat på ett par tantulltuss-strumpor i mitt orange Garnlycka-garn, lite blått sockgarn från Tant Kofta och så vitt sockgarn från Holst. Konstaterar dock att jag […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.