Stickat

Om tröjor och en underbar stickfest

25 april, 2019

Ranunculus

 

Oj, så mycket roligt som hänt sen sist! Sticklusten har inte blivit mindre, det är ett som är säkert, och min tröjmani håller i sig.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja idag. Det har hänt så mycket roligt sen sist, och mer är inplanerat framöver. Jag börjar väl i ena änden så ser vi hur långt jag kommer idag. Resten tar jag nästa gång.

I slutet av mars var jag på Marstrand och Stickfest i Väst. Det är andra året för mig och mina stickvänner, och det var om möjligt ännu roligare i år än förra året. Det säger inte lite det.

Detta året var vi fyra glada (galna) stickare som skulle kampera ihop, så vi fick en trevlig liten lägenhet att dela på. Precis som förra året fick vi också en goodiebag med garn, stickmarkörer och en massa trevligheter i. Det är verkligen generöst! Jag hade bokat in mig på en kurs i flätstickning för legenden Ivar Asplund, det gäller ju att passa på! Har du inte sett hans fantastiska bok, Sticka flätor, så har du missat något. Flätstickning i sig var inget nytt för mig men han försåg oss med en hel del bra tips och trix, både när det gäller teknik och hur resultatet blir beroende på vilken typ av garn du väljer. Har du möjlighet att gå en kurs för Ivar så gör det!

Jag och Elaine (@ellanbellanknits på Instagram) valde dessutom att gå en kurs i att färga garn. Vi fick prova att färga ett spräckligt flerfärgat garn med syrafärger. Det var lite svårt att komma igång och våga lägga på färgerna, men när jag väl kom igång så for nog färgningsdemonen i mig. Herrejösses vad roligt det är att färga garn! Som lärare hade vi Mia Dehmer (@vickevira på Instagram) Det var faktiskt så roligt att jag och Elaine har råkat beställa hem färgpigment från England, och ofärgat garn är på väg hem till oss med posten. Här ska färgas!

På fredagskvällen deltog vi i quizen, precis som förra året, och i år vann vi! Vi hade så många rätt att de skojade om att de nog behövde kolla vår sökhistorik i mobilerna. De hade de gärna fått göra. Vi hade bara en enorm flax med de svar vi var osäkra på, och det visade sig att vi hade en ganska bred kunskap fördelat på oss som ingick i laget. Och vinsten? Oj, ja. Vi vann garn och mönster till en tröja. Alltså, var och en av oss fick en hel tröjmängd med garn och mönster till det! Vilken tur att jag har hamnat i en tröjstickargalenskap!

Hela fredagskvällen tillbringade vi i sällskap med supertrevliga bordsgrannar. Fyra av våra bordsgrannar blev förresten tvåa i quizen, så vi benämnde oss helt ödmjukt som ”Bästa bordet”. Ja, vaddå? Det var ju sant! Vid lördagskvällens middag placerade vi oss därför vid samma bord, de flesta bordsgrannarna var samma som dagen innan, men några var nya för oss. Lika supertrevliga de! Ja, läser ni detta så vet ni vilka ni är!

På lördagskvällen avgörs också ett Knitbattle. Det handlar om att sticka snabbast med det garn, de stickor och det sticksätt som avslöjas först när sticktävlingen ska börja. Jag och Elaine hade anmält oss till detta, mest för att alla som deltog i fjol fick så fina priser oavsett om de gick till final eller inte. Vi skulle bara delta för skojs skull, tänkte vi, och ingen av oss trodde nog att vi skulle gå vidare. Men vet ni! Jag gick till final! Av totalt ungefär 40 personer som deltog gick 8 plus fjolårsvinnaren till final, och jag var en av dem. Det var totalt oväntat, kan jag säga. Finalen fick vi sticka med förbundna ögon, dessutom. Det gick fint, men inte så snabbt, men jag är supernöjd med min sjundeplats. Min vinst var ett set med sockgarnshärvor från Garnbolaget, som var en av utställarna på garnmarknaden. Tack! Garnbolaget tillhörde dessutom de trevliga människorna som vi hade så trevligt med på ”Bästa bordet” och hon kommer till Humlalyckan nu i maj, så vi ses snart igen.

På garnmarknaden, Torget som det kallas, fanns inte bara Garnbolaget såklart. Fantastiska Limmo design och Fru Valborg var där bl.a. Min plan var att klappa garn så mycket jag orkade, men bara köpa om jag hittade en tröjmängd garn i den perfekta gröna färgen. Hittills hade jag inte hittat den någonstans trots att jag letat. Men. Det tog inte många minuter  hos Fru Valborg innan jag stod helt förälskad med en härva grön Merino singles i handen. En härva räcker dock inte långt på en tröja, så jag rotade planlöst lite till. Inte kunde det väl finnas fler? Jodå. Två härvor till fanns det! Och enligt Petra från Fru Valborg räcker det till en tröja. Jamen då så! Plånboken protesterade lite lamt, men jag vann. Vi hade ju faktiskt kommit överens om att jag skulle köpa garn om jag hittade den perfekta gröna färgen och nu HADE jag ju gjort det! Ännu har jag inte bestämt mig för vilken tröja det blir, men det lutar just nu åt en Tegna. Mönstret har jag redan köpt och jag tror stickfastheten funkar. Det blir provlapp så snart jag gjort klart tröjan jag har på stickorna nu. Nummer fyra för i år. Just saying.

Funkar inte Tegna så finns fler möjligheter. Kanske kan jag göra en Ranunculus till. Det tål att tänkas på. Ranunculus är tröjan på bilderna här, men denna är stickad i ett betydligt tjockare garn än det är tänkt. Denna tröjan är inte en av de fyra jag gjort i år, men jag tror inte jag visat den här tidigare. Den påbörjades förra våren när jag kommit över fredagsfyndet från Yll & Tyll, men färdigställdes inte förrän i november i fjol. Den fick vila över sommaren eftersom den var alldeles för varm att ha i knät i 30 graders värme. Fyndet från Yll & Tyll bestod av 10 härvor Malabrigo Mecha i den mest fantastiska röda färg jag sett, och till ett riktigt fyndpris. Jag är fortfarande helt förälskad i garnet och även i den färdiga tröjan.

Det här blev nog det i särklass svamligaste inlägget någonsin. Ingen ordning och reda och ingen kronologisk berättelse, men så blir det när alla ord vill ut på en gång. Ni får försöka ta er igenom det hela ändå. Ja, läser ni detta så har ni sannolikt klarat det med livet och hälsan i behåll. Det jag kan konstatera efter en sån underbar helg som Stickfest i Väst, är att många nya kontakter knyts. Man slår sig ner någonstans och börjar sticka och prata med de som sitter runtomkring, och helt plötsligt känner man varandra. Bara sådär. Sånt funkar inte för mig i vanliga fall, men omgiven av andra garngalningar fungerar det utmärkt. Tack alla som förgyllde helgen på Marstrand. Nu ser jag fram emot stickeventet på Humlalyckan i mitten av maj. Då vet jag åtminstone att jag kommer att träffa Garnbolaget igen. Det ser jag fram emot!

Ranunculus

Lite fakta kör vi väl på slutet som vanligt.

Garn: Malabrigo Mecha, ett tjockt oerhört mjukt och vackert merinogarn som jag köpte från Yll & Tyll. En riktig lyxtröja som värmt mig mycket i vinter.
Stickor: 6 mm rundstickor
Mönster: Ranunculus av Midori Hirose. Mönstret är skrivet för ett tunt garn med tjocka stickor men det gick precis lika bra med ett tjockt garn, som ni ser. Huvudsaken är att stickfastheten blir rätt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.