Stickat

Make 9 på mitt sätt

1 februari, 2020

make9

I år blir det en ”Make 9” för mig också, men lite annorlunda än de flesta andra.

Ni som följer mig på Instagram och Facebook har kanske redan sett denna bilden, men jag känner att jag vill utveckla mina tankar kring detta fenomen lite till. De senaste åren har många, framförallt på Instagram, gjort en s.k. ”Make 9” i början av året. Det handlar i regel om nio projekt man vill göra under året som kommer. Och i slutet av varje år konstaterar de flesta att de gjort väldigt lite av det de tänkte sig från början.

För mig måste skapande komma från lust, inte från en lista jag tagit fram vid en viss tidpunkt. I Mors lilla ylles begynnelse hade jag en lista över ”vill-göra”, men den dog ut ganska snabbt. Det jag vill göra förändras oavbrutet och jag är glad att jag (för det mesta) lyckas göra klart något innan det förflyttats från ”vill-göra” till ”vill-aldrig-i-livet-göra”.

Så. Jag har spånat lite på vad som skulle funka för mig. Någon slags mål ska jag kanske ha? En kväll knåpade jag ihop den här varianten. Min egen version av ”Make 9” och jag tror att jag kan tänkas kunna bocka av ganska många av dem. Jag menar, de är ju ganska flexibla, eller hur? Sticka nåt kul, t.ex. Det är ju nästan alltid kul att sticka, så den borde bli tämligen lätt att bocka av den. Faktum är att jag håller på med en tröja som kan falla in under den beteckningen.

Sticka från stash är oundvikligt, med tanken på storleken på mitt garnlager. (stash är alltså det garn du redan äger) Samma tröja skulle rent hypotetiskt kunna användas även till en sån är ruta då det är rester från min Zweig och en av mina Cumulus-tröjor.

Köpa garn är oundvikligt. Jag känner mig själv, och både Stickfest i Väst och Yarnfest Stockholm är inplanerat så tillfälle lär komma.

Sticka nåt jag vill gör jag faktiskt nästan alltid, så rutan kan tyckas onödig. Men jag ville ha den med som en påminnelse att stickandet verkligen ska drivas av vad jag har lust att göra och inte vad alla andra gör, eller vad jag tror att jag borde göra.

Färga garn har jag i och för sig redan gjort i år, men det var innan jag skapade min ”Make 9” så det räknas inte. Nu är det inget probem alls, för jag har både garn och färger kvar. Mer än tillräckligt. Så mer garnfärgande blir det.

Sticka till nån annan (eller mig själv) . Här har jag verkligen garderat mig. Jag har absolut för avsikt att sticka något till någon annan i min närhet. Någon som är stickvärdig. Men om jag nu inte skulle ha lust till det så kan jag alltid använda mig av helgarderingen och sticka till mig själv. Visst var jag lite smart där?

Jag skulle kunna fylla fler rutor med saker jag skulle vilja göra i år. Jag kommer t.ex. att teststicka åt någon. Det är redan bestämt. Jag hoppas att 2020 är året då jag steekar för första gången, alltså klipper upp en kofta som jag stickat runt. För tro det eller ej, jag har aldrig testat det. Jag planerar också att släppa något mönster till. Det är hög tid att jag tar mig i kragen och plitar ner det sista på de idéer jag har. Jag hoppas också få tummarna loss och sy lite. Tyg finns och maskin finns. Det ska bara till lite lust där. Tror jag. Eller så finns lusten, men tiden saknas. Eller platsen. Äh, jag vet inte.

Vi får väl se om jag återkommer i december och konstaterar att jag trots allt inte kunnat kryssa över många av rutorna. Det får framtiden utvisa.

Hur ser du på ”Make 9”? Har du gjort någon? Hur har det gått?

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.