Stickat

Sextiotalet i sjuttiotalsfärger

21 oktober, 2018

Twiggy socka

Det är lite mer än ett år sen sockan Twiggy publicerades och jag föll för dem direkt.  Mönstret köptes in, men jag kunde inte bestämma mig för vilka färger jag skulle använda.

Ibland är det så. Det måste ligga till sig lite och så plötsligt uppenbarar sig det självklara valet. Denna gången hände det när jag plockade bland mina sockgarner och suckade lite över ett nystan brunt garn som jag inte tyckte speciellt mycket om. Ja, garnet var det inget fel på alls, men färgen tilltalade mig inte alls. Men så hamnade det bredvid ett orange handfärgat garn från Garnlycka och se där! Plötsligt visste jag! Det skulle bli ett par Twiggysockar. Orange, bruna och vita skulle de vara.

Tänker jag efter så är det fullt logiskt. Twiggy hör sextio- och sjuttiotalet till, och de här färgerna är väldigt mycket sextio- och sjuttiotal för mig. Men jag tvekade lite, det gjorde jag. Jag minns ju kläderna och färgerna från den tiden och det är ju inte så att orange och brunt varit färger jag dragits till på många år. Been there, done that, liksom, men tydligen var tiden mogen nu. Visst blev de läckra! Medan jag stickade dem tänkte jag att jag skulle behålla dem själv, men när jag tog fram socklagret för att ge mamma hennes nya sockar så högg hon tag i dessa direkt. Hon föredrog helt klart de här framför de jag trott hon ville ha. Självklart fick hon dem då, och det löste sig fint för de andra sockarna också. Kära lillasyster adopterade dem på studs. Det är härligt när även den nära familjen kan överraska en.

Mönstret har gjorts av Emelie Björnkvist, Emelilyknits, och är välskrivet och bra. Jag tycker om flerfärgsmönster med förhållandevis korta mönsterrepetitioner och inte för långa färgpartier, precis som detta. Har du inte stickat dem så rekommenderar jag att du köper det och gör så. Emelie är även indiefärgare och säljer handfärgat garn. Jag har inte testat det ännu, men jag råkade ge mig själv lite sådant i födelsedagspresent i början av oktober. Ja, jag har ju inte fått hem det ännu, för det är en julkalender, men det dyker nog upp under november. Den ska innehålla en 50-gramshärva handfärgat garn till varje söndag i advent och en till julafton om jag inte missminner mig. Superspännande!

På tal om födelsedag! När jag fyllde år tidigare i månaden passade jag på att publicera mitt senaste sockmönster, Vedemasockan. Jag har haft god hjälp av några teststickare för att ta reda på om mönstret var begripligt även för andra. Efter lite justeringar så tror jag faktiskt att det är det, men det kommer att förtydligas lite till. Jag passar nog på att göra det samtidigt som jag publicerar det på engelska också. Det är nästan som julafton varje gång jag ser en socka som någon annan stickat efter mitt mönster.

 

Denna gången har ni fått ganska mycket info om sockarna redan i texten, men jag tycker ändå att det är praktiskt att samla all info här i slutet av inlägget.

Garn:  Det orange garnet är handfärgat av Garnlyckas garn,  det bruna är ett garn jag fick i goodiebagen på Stickfest i Väst, Lang Yarns Jawoll superwash och det vita är Drops Fabel.
Stickor: 2,75 mm strumpstickor Hiya Hiya sharp.
Mönster: Sockan Twiggy av Emelie Björnkvist

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.